Sabtu, 27 April 2019

Sokongan terhadap PM, kerajaan PH merosot

Kadar sokongan terhadap kerajaan PH merosot sebanyak 39 peratus berbanding 79 peratus pada 31 Mei 2018 berdasarkan kajian yang dijalankan di seluruh negara pada 5 hingga 11 Mac lalu.
Menurut kajian Merdeka Center, jumlah pengundi yang berpuas hati terhadap pentadbiran Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad juga didapati menurun daripada 71 peratus pada Ogos 2018, jatuh kepada cuma 46 peratus sahaja.
"Kemerosotan terhadap sokongan awam terhadap pentadbiran kerajaan dapat dilihat apabila pengundi yang berasa negara menuju ke arah yang salah telah meningkat sebanyak 46 peratus pada Mac 2019 berbanding 24 peratus pada Ogos 2018," katanya.
Merdeka Center mengeluarkan kenyataan dan laporan mengenai kajian itu yang dimuat naik di laman sesawangnya hari ini.
Kajian yang dilakukan oleh Merdeka Center itu melibatkan 1,204 pengundi berdaftar meliputi 52 peratus kaum Melayu, Cina (29 peratus), India (7 peratus), muslim Bumiputera (6 peratus) dan bukan muslim Bumiputera daripada Sabah dan Sarawak (6 peratus).

Metodologi kajian tersebut ialah temubual melalui telefon bimbit dan talian tetap, sementara responden dipilih secara rawak mengikut kumpulan usia, etnik, gender dan kawasan pilihan raya negeri.
Dalam pada itu, Merdeka Center menjelaskan, kemerosotan kadar sokongan itu disebabkan oleh tiga faktor iaitu keadaan ekonomi semasa, prestasi pentadbiran dan kebimbangan terhadap hak serta keistimewaan kaum Melayu termasuk layanan adil terhadap kaum lain di Malaysia.
"Keputusannya, tahap kepuasan orang ramai mengenai pengurusan kerajaan terhadap ekonomi telah jatuh daripada 60 peratus pada Ogos 2018 kepada 40 peratus pada Mac 2019," jelasnya.
Menurut kajian itu lagi, keadaan ekonomi kekal menjadi kebimbangan utama dalam kalangan pengundi yang merekodkan sebanyak 63 peratus, diikuti kebimbangan terhadap isu berkaitan kaum.
Antara kebimbangan mengenai isu perkauman ialah kontroversi melibatkan insiden pergaduhan di Kuil Sri Maha Mariamman di Seafield, USJ, Selangor dan tindakan kerajaan meratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD).
Bagaimanapun, kajian turut mendapati terdapat 67 peratus pengundi bersetuju supaya pentadbiran kerajaan diberikan masa untuk menunaikan janji-janji yang dibuat pada pilihan raya yang lalu.
"Angka menunjukkan, majoriti 52 peratus kaum Melayu lebih kritikal terhadap pentadbiran kerajaan baharu," menurut dapatan kajian itu.
Mengenai dasar-dasar baharu yang ingin diperkenalkan oleh kerajaan, Merdeka Center berkata, lebih banyak usaha perlu dibuat bagi memberi penerangan kepada rakyat bagi mendapat sokongan kerana ramai yang mahukan keadaan kekal tidak berubah.
Antara dasar tersebut ialah pemansuhan hukuman mati yang hanya mendapat persetujuan sebanyak 22 peratus daripada pengundi sementara 66 peratus lagi tidak bersetuju dan pelaksanaan cukai terhadap minuman bergula hanya dipersetujui oleh 40 peratus dan 55 peratus lagi tidak bersetuju.

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Itulah TAK habis2 nak MENIPU psl. KERAJAAN BN bawah pemimpin AGUNG Orang Asal ISLAM/MELAYU kita, mantan PM/PRESIDEN UMNO amat GEMILANG kita, YAB DS Mohd. Najib Tun Abd. Razak terCINTA kita - oleh si PEGUAM NEGARA Pendatang Paria PUNDEK bangkai ANJING rasis DAPembunuh tu, supaya dpt. MENIPU lagi psl. ROM STATUT/ICC Zionis tu!! Lihat di –

1. http://wak-labu.blogspot.com/2019/04/najib-jawab-kenapa-kerajaan-bn-setuju.html

Najib jawab kenapa kerajaan BN setuju tapi tak ratifikasi Statut Rom

FMT Reporters
April 27, 2019;

Dan tgk. juga, TAK habis2 nak MENGHINA/MENGGERTAK/MEMBULI dan MENIPU akan Kesultanan Islam/Melayu kita dan MENIPU akan KUASA dan HAK EKSEKUTIF Kesultanan Islam/Melayu kita, berkaitan UNDG2 PERLEMBAGAAN Per. 40 dan 41, bahkan yg. TAK da KAITAN pun dgn. MAHKAMAH KHAS utk. RAJA2 Islam/Melayu kami, si PENDATANG PENIPU/PENJENAYAH Peguam Negara PARIA PUNDEK BANGKAIanjing homo jijik DAPembunuh ni!!!! Bila masa PM dan MENTERI PERTAHANAN, dan KABINET, ada KUASA mengatasi KUASA dan HAK EKSEKUTIF DYMM YDPA utk. mengISYTIHARkan PERANG oi, si PENJAJAH PARIA bangkai ANJING oi?!! Lu ingat TANAH MELAYU/NEGARA ISLAM pusaka nenek moyang BUMIPUTERA berzaman kami ni KEPALA BAPA PENDATANG PARIA dr. INDIA lu punya!! BANGSAT lu si PEGUAM NEGARA PARIA rasis BANGKAI ANJING DAPembunuh!!!! Lihat di –

2. https://www.malaysia-today.net/2019/04/27/tommy-thomas-wants-the-government-to-ratify-the-rome-statute/

Tommy Thomas wants the government to ratify the Rome Statute

By MT Webmaster
On Apr 27, 2019; dan di

3. http://www.utusan.com.my/mega/permotoran/peguam-negara-tegaskan-agong-tidak-dikehendaki-bertanggungjawab-berkaitan-isytihar-perang-1.890391

Peguam Negara tegaskan Agong tidak dikehendaki bertanggungjawab berkaitan isytihar perang

27 April 2019.

Tanpa Nama berkata...

CELAKA betul si PEGUAM NEGARA Pendatang Paria PENIPU/PENJENAYAH bangkai ANJING DAPembunuh ni!! Yg. lu nak MENIPU, nak BANDINGkan seolah UNDG2 NEGARA ISLAM kami ni SEBIJI sama dgn. UNDG2 si PENJAJAH UK/BARAT-ZIONIS, di mana RAJA2 depa seolah mcm. PATUNG2 TAK BERNYAWA atau TUNGGUL semata, apahal?!! Lu ingat lu boleh MENIPU bangsa BUMIPUTERA dan KESULTANAN ISLA/MELAYU kami, di Tanah Melayu, pusaka nenek moyang BUMIPUTERA berzaman kami ni aaah, si PEGUAM NEGARA PARIA PUNDEK bangkai ANJING oi?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Lihat di -

1. http://www.utusan.com.my/mega/permotoran/peguam-negara-tegaskan-agong-tidak-dikehendaki-bertanggungjawab-berkaitan-isytihar-perang-1.890391

Peguam Negara tegaskan Agong tidak dikehendaki bertanggungjawab berkaitan isytihar perang

27 April 2019.

Dan sekoq BANGKAI ANJING PARIA dr. PKR HOMO jijik ni pula mengHINA/MENIPU yg. makna ‘patik‘ bila membahasakan pd. KESULTANAN Islam/Melayu kita adalah kononnya sbg. ‘ANJING‘ dan ‘duli‘ kononnya, sbg. ‘tapak kaki yg. berdebu‘ dan mcm2 lagi PEGHINAAN/GERTAKAN amat KEJI pd. KESULTANAN Islam/Melayu kita!!!!! Lihat di -

2. https://www.amenoworld.org/2019/04/kenapa-kecam-raja-raja-di-forum-statut.html

Maka mana PDRM oi - hang TAKUT sgt. dgn. PEGUAM NEGARA Pendatang Paria BANGKAI ANJING DAPembunuh dan geng DAP/PKR dia ni yg. PENIPU/PENJENAYAH amat RASIS ni?! TANGKAP si BANGKAI" ANJING PEGUAM NEGARA Paria dan PARIA PKR ni SEGERA - yg. MENGHASUT ke arah KEBENCIAN dan PERANG pd. KESULTANAN Islam/Melayu kita!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tanpa Nama berkata...

Tgk. lagi bagaimana si PENIPU/PENJENAYAH Peguam Negara PARIA bangkai anjing DAPembunuh ni, yg. amat RASIS serta TAK fasih berbahasa KEBANGSAAN ni, yg. telah MEMIIJAK Undg2 Perlembagaan kita mcm. SAMPAH ni, terus MENGANIAYA/MENINDAS pemimpin2 dr. bangsa ORANG ASAL Islam/Melayu kita, skrg. YAB DS Jamal Yunos yg. diberi waran tangkap sewaktu di HOSPITAL smlm dan Presiden Jaringan Melayu Malaysia, Datuk Azwanddin Hamzah, yg. dikenakan TUDUHAN2 PALSU dgn. wang2 jaminan yg. TINGGI (utk. memBANKRAPkan dan MENUTUP mulut2 depa), serta 2 penulis Blogger ANTI-DAP yg. diSIASAT oleh PDRM - sdgkan si PENGGANAS2/PEMBUNUH2/PERUSUH2 PARIA Hindu hindrafhomo/TAMIL EELAM Sri Lanka dan GENG2 KONGSI GELAP asyik diBEBASkan atau hanya dikenakan tuduhan bawah AKTA PERTUBUHAN HARAM, dan BLOGGER2 bangkai ANJING DAP/rejim PH HARAM JADAH diBIAQkan MENGGERTAK/MENGHINA/MEMBULI dan MENIPU psl. ISLAM/umatnya dan KESULTANAN Islam/Melayu kita, serta UNDG2 PERLEMBAGAAN dan HAK/IDENTITI/WARISAN/SEJARAH bangsa ORANG ASAL Islam/Melayu kita!! Dan PERASUAH2/PEROMPAK2 guan eng/DAP juga terus diBEBASkan!! BINATANG lu si PEGUAM NEGARA PARIA bangkai ANJING DAPembunuh!!!! Lihat di -

1. https://www.malaysia-today.net/2019/04/08/penang-undersea-tunnel-corruption-scandal-tommy-thomas-is-proving-to-be-a-bigger-crook-than-guan-eng/

Penang Undersea Tunnel Corruption Scandal: Tommy Thomas is proving to be a bigger crook than Guan Eng

By Raja Petra Kamarudin

Malaysia Today
Last updated Apr 8, 2019;

2. https://www.thethirdforce.net/azwanddin-dragged-to-court-waytha-roams-free/

Azwanddin dragged to court, Waytha roams free

Raggie Jessy

Third Force net
April 24, 2019; dan di

3. http://penembak-tepat.blogspot.com/2019/04/2-blogger-pro-bn-disiasat-pdrm.html

2 Blogger Pro BN Disiasat PDRM

27 April 2019.

Tanpa Nama berkata...

Dibawah menteri komunikasi Bengali, mereka kini mula menahan dan menyiasat blogger2 pembangkang yang tidak sealiran. Tiada lagi kebebasan bersuara dibawah regim DAP! Kita kini kearah menjadi sebuah negara komunis, benarkah?