Selasa, 1 November 2011

Kemalangan terburuk - kereta api vs lori tangki minyak

Sembilan cedera dalam letupan besar akibat pelanggaran antara kereta api dengan sebuah lori tangki minyak di hadapan Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu petang Isnin.

KOTA KINABALU: Tiada kematian dilaporkan, namun setakat ini sembilan cedera dalam letupan besar akibat pelanggaran antara kereta api dengan sebuah lori tangki minyak di hadapan Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu petang Isnin.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib memberitahu pemberita di tempat kejadian, penumpang lain dalam kereta api itu sama ada berjaya menyelamatkan diri ketika pelanggaran berlaku kira-kira 5.30 petang atau mereka diselamatkan bila anggota bomba tiba.

Mangsa segera dihantar ke Hospital Queen Elizabeth untuk rawatan. Lori tangki itu sedang melintasi landasan kereta api untuk menghantar minyak ke sebuah stesen minyak, tetapi pergerakannya agak perlahan menyebabkan kereta api berkenaan melanggarnya.

Beliau berkata, pemandu lori berusia 41 tahun dibawa oleh polis untuk siasatan, sementara pemandu kereta api berusia 51 tahun mengalami luka-luka di kaki.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Sabah, Nordin Fauzi memberitahu, lima kereta bomba ditugaskan dari Balai Bomba dan Penyelamat Kota Kinabalu, Penampang dan Lintas.

Beliau berkata, mereka juga dibantu sebuah kereta tangki air dan dua kereta bomba dari Perkhidmatan Bomba dan Penyelamat lapangan terbang itu.

Sementara itu, seorang staf Penerbangan Malaysia, Busri Asad, 39, berkata beliau nampak beberapa penumpang keluar melalui tingkap kereta api sejurus selepas pelanggaran berlaku.

"Saya juga melihat orang berlari ke bahagian belakang kereta api. Kira-kira 10 minit selepas pelanggaran, satu letupan berlaku dan api naik dengan marak," kata beliau.

Busri berada di seberang jalan dari tempat kemalangan selepas habis kerja.

Seorang setiausaha akhbar kepada menteri negeri, Arshad Hussin berkata, beliau berada pada jarak kira-kira 700 meter ketika kemalangan berlaku.

"Saya dalam perjalanan pulang dan hendak mengisi minyak di stesen. Tetapi saya membuat keputusan menghentikan kereta di tepi jalan kerana saya ternampak dari stesen itu kebakaran besar dan asap tebal.

"Lalu lintas di jalan tiga lorong terhenti di depan tempat kemalangan dan kenderaan lain bergerak jauh menuju ke lorong sebelah kanan, mengelakkan lorong sebelah kiri," katanya, dan menambah beliau turut mendengar dua letupan.

Beliau juga nampak penumpang dalam gerabak kereta api itu berlari ke bahagian belakang gerabak.

Tiada ulasan: