Ahad, 14 Disember 2008

Pesanan kepada orang cantik

SETIAP orang adalah unik. Setiap orang ada kelebihan dan kekurangannya yang tertentu. Tidak ada manusia yang sempurna kecuali Rasululluh SAW kerana baginda telah ditentukan maksum.

Selebihnya tidak terkecuali daripada sifat lemah, buruk, hina, sakit dan bermacam-macam perkara lagi.

Anda tidak perlu berasa susah hati lantaran gemuk, tidak menarik, terlalu rendah malah cacat. Biar bagaimana keadaan anda, anda tetap unik. Tanpa anda alam ini tidak sempurna.

Memang Allah menjadikan manusia pelbagai rupa dan gaya. Di situlah berkuasanya Allah. Dia berhak dan mampu berbuat apa sahaja mengikut kehendak-Nya. Kita memang tidak ada pilihan untuk mempersoalkan itu ini, mempertikaikan itu ini.

Anda mungkin berasa rendah hati melihat kekurangan yang ada pada diri anda. Nah, anggap ia sebagai satu kelebihan. Jika anda sangka anda buruk, ia satu kelebihan yang tiada pada orang cantik.

Anda sangka kecantikan sentiasa membawa untung? Tidak, tidak selalunya begitu. Kadang-kadang kecantikan memusnahkan. Setelah anda dikenali sebagai cantik, ketakutan anda terhadap keburukan lebih besar daripada jika anda semulajadinya buruk.

Orang cantik fobia menjadi buruk. Setiap kedutan di wajah akan dirawat dan setiap kedutan begitu menyusahkan dirinya. Saat menjadi buruk pasti tiba, bagaimanakah perasan si cantik menghadapi hari tua mereka? Bukankah rasa susah yang tiada kesudahan?

Kadang-kadang seekor semut diberikan sayap oleh Allah supaya dia boleh terbang dan menerjah api.

Samalah halnya, kadang-kadang seseorang manusia itu diberikan kecantikan supaya dengan kecantikan itu dia boleh berbuat sebanyak-banyak kemungkaran untuk diberikan balasan setimpal di akhirat. Tontonlah filem atau drama di TV. Kisah hidup orang cantik selalunya penuh duri.

Jika anda buruk, setidak-tidaknya anda bebas rasa riak dan takbur. Penghuni neraka kebanyakannya wanita sebagaimana disabdakan Rasullah SAW: "Wanita itu tentu yang cantik tapi gagal memahami untuk apa kecantikan itu diberikan Allah kepadanya. Dan wanita itu tidak terkecuali juga yang buruk sebab dia berterus-terusan saja mempertikaikan kerja Tuhan.

Siapakah wanita penghuni syurga itu, barangkali yang cantik dan dia sentiasa faham kecantikan itu ukuran manusia. Cantik pada pandangan Allah adalah ketaatannya terhadap semua perintah dan larangan Allah.

Barangkali juga yang buruk, tetapi dia faham Allah tidak memandang rupa paras tapi apa yang ada di dalam hatinya.

Wahai orang cantik, orang buruk, orang rendah, orang cacat, semuanya itu hanyalah ukuran manusia dan ukuran manuisa selalunya sasar. Hargailah diri anda sebab kewujudan anda mambuktikan kekuasaan Allah!

2 ulasan:

akuduniaku berkata...

salam

sesunguhnya mnejadi positif itu adalah yang terbaik aiman rasa..


salam

manzaidi berkata...

Terima kasih aiman. Akuduniaku memang seorang yg misteri. Apapun terima kasih krn selalu kunjungi blog ini. Yang lemah itu dtg dari saya. Yang baik-baik dan sempurna itu dari Allah.

Dari pelarian menjadi usahawan sombong

Pernah zaman kecik, aku dengar cerita pelarian kemboja mendarat di Malaysia. Masa tu aku tak arif sangat kenapa mereka jadi pelarian. Dalam ...