Selasa, 20 Julai 2010

Sifu ku Kak Adibah
Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (BAKTI) menyampaikan sumbangan RM50,000 kepada Tokoh Persuratan Melayu, Adibah Amin yang diserang angin ahmar tiga tahun lalu.

Isteri Perdana Menteri yang juga Yang Dipertua Bakti, Datin Seri Rosmah Mansor berkata, sumbangan itu bagi menampung perbelanjaan rawatan dan pembelian ubat.

"Setelah kami mendengar Kak Adibah ditimpa nasib yang tidak baik, kami berusaha untuk mencari dana. Saya telah bercakap dengan Perdana Menteri dan beliau telah mencari duit tersebut daripada 1Malaysia Development Berhad.

“Kami telah mengambil keputusan untuk menyumbang dari segi wang, bukan anugerah. Buat masa sekarang ini Kak Adibah memang memerlukan perbelanjaan bagi rawatannya,” katanya pada sidang media selepas menyampaikan sumbangan kepada Adibah di Bangunan Siti Hasmah di Kuala Lumpur.

Rosmah berkata, keputusan itu dibuat berasaskan sumbangan Adibah terhadap bidang kesusasteraan dan penulisan terutama dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris.

Adibah, 74, yang berkerusi roda terharu dan menghargai sumbangan yang diberikan.

“Saya ucapkan ribuan terima kasih kerana sumbangan ini,” kata Adibah yang ditemani adik perempuannya, Fadzilah.

Beliau kini mendapatkan rawatan fisioterapi di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) dan semakin beransur pulih.

Selain dihormati sebagai ahli bahasa dan penulis dalam bahasa Melayu serta bahasa Inggeris, Adibah juga pernah berlakon watak pensyarah dalam filem popular Adik Manja yang dibintangi Noor Kumalasari.

Beliau menerima anugerah pelakon pembantu terbaik untuk filem yang sama pada tahun 1980.

Antara anugerah yang pernah diterima Adibah ialah anugerah penulisan SEA (1983), anugerah wartawan cemerlang negara (1996) dan anugerah kesusasteraan Johor (1996). - Bernama

2 ulasan:

armouris berkata...

info tentang angin ahmar di SIHAT SELALU - Awasi Tanda-tanda Angin Ahmar

MZ berkata...

terima kasih armouris atas info

Najib Razak ditahan

BEKAS Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dipercayai ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di kediamannya dekat ...