Selasa, 12 November 2013

Kerajaan mesti minta maaf pada PAS kerana politikkan kalimah Allah

Pulak dah?? Nak tuding jari pada DAP, takut DAP marah dan tendangnya keluar dari Pakatan Rakyat. Last-last sekali terpaksalah tunjuk kebodohan dengan menyalahkan kepada kerajaan.

Kalau engkau nak kongsikan 'Allah' engkau dengan DAP kafir, engkau buatlah. Sebab Allah telah nyatakan bahawa selepas Nabi Muhammad SAW wafat, maka agama yang engkau sembah, agama engkaulah...dan agama yang aku sembah, agama akulah.

Seorang orang Islam yang berpegang kepada sunnah Rasul dan kitab suci al-Quran, kami tidak rela orang kafir menggunakan kalimah Allah kerana penggunaan 'Allah' bagi orang kafir membawa makna 'Allah' itu diperanakan.

Kenyataan Mahfuz Omar:

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata kerajaan perlu meminta maaf kepada umat Islam dan menarik balik kenyataan memburukkan PAS apabila mereka sendiri membenarkan kalimah Allah digunakan dalam Bible di Sabah dan Sarawak.
"Apa isunya sebelum ini apabila kerajaan menuduh PAS sedangkan kerajaan sendiri membenarkannya?
 
"Kerajaan BN perlu tarik balik semua kenyataan yang memburukkan PAS kerana kerajaan sendiri membenarkan kalimah Allah (digunakan dalam Bible)," katanya pada sidang media di lobi Parlimen petang tadi.
 
Mahfuz berkata kerajaan persekutuan berniat mempolitikkan isu kalimah Allah setelah mengheret kontroversi itu ke muka pengadilan.
 
Menurutnya, keizinan menggunakan kalimah itu dalam Bible untuk penganut Kristian di Sabah dan Sarawak selepas pilihan raya umum selesai tetapi mengheret kes penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan The Herald sehingga ke mahkamah rayuan di semenanjung adalah bukti jelas kedua-dua keputusan itu dibuat berasaskan sentimen politik.
 
"Orang Melayu kena faham dalam pilihan raya tempoh hari mereka telah ditipu oleh Umno dan macai-macai Umno," kata Mahfuz.
 
Bercakap lanjut, Mahfuz berkata keizinan tersebut juga bertentangan dengan dakwaan kerajaan yang mereka akan mempertahankan kalimah Allah yang merupakan milik eksklusif umat Islam di Malaysia.
 
"Di mana pula hak eksklusif orang Islam di Sabah dan Sarawak?" tanya Mahfuz secara sinis.
 
Sidang media itu adalah susulan kepada tindakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom yang mengelak untuk mengaku kerajaan membenarkan kalimah Allah digunakan di Sabah dan Sarawak sewaktu menggulung perbahasan Belanjawan 2014 di Dewan Rakyat petang tadi.
 
Beliau diasak berulang kali oleh Mahfuz, MP Parit Buntar, Dr Mujahid Yusof dan MP Batu, Tian Chua yang menggesa Jamil mengaku secara terus terang yang kabinet membenarkan perkara itu.
 
Jamil sebaliknya berulang kali sekadar menyebut ketetapan itu mempunyai kaitan dengan Penyelesaian 10 Perkara yang telah dipersetujui kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri Sabah dan Sarawak.


Tiada ulasan:

Najib Razak ditahan

BEKAS Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dipercayai ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di kediamannya dekat ...