Selasa, 17 Mac 2015

Rafizi Jadi Jutawan Hanya Dengan Bekerja Makan Gaji?

Rafizi Jadi Jutawan Hanya Dengan Bekerja Makan Gaji?
  • Gaji Ahli Parlimen – RM11,171 sebulan
  • Faedah RM4,000 sebulan daripada Tabung Haji dan Amanah Saham Bhd.
  • Elaun Perunding syarikat – RM3,000 sebulan.
*Dia juga mengisytiharkan mempunyai aset bersih sebanyak RM1.56 juta dan hutang RM395,937.

Hari ni kecoh tersebar di kalangan warga netizen bahawa selain beliau menjadi jutawan dalam usia yang muda hanya dengan bekerja, beliau juga didapati memilik tiga buah kereta jenis Honda?

Menurut apa yang tersebar, Rafizi bukan sahaja mempunyai aset tunai atau wang tunai melebihi RM1juta tetapi juga mempunyai aset kekal RM2juta.

Warga netizen mula persoalkan dari mana datang kesemua kemewahan Rafizi? Apakah dari sumber gaji yang berpuluh ribu ringgit ataupun setelah 5 tahun ada di dalam parti dan menjadi Ahli Parlimen?

Terdahulu, Rafizi dengan bongkaknya mengatakan beliau mendapat imbuhan bulanan dari simpanan wangnya di Tabung Haji dan ASB, namun disangkal oleh pegawai Tabung Haji.

SPRM tak terasa nak siasat ke mangkok babi ni yang kononnya paling bersih!!

Tabung Haji Nafi Bagi Faedah Bulanan Kepada Rafizi

Tabung Haji Nafi Bagi Faedah Bulanan Kepada Rafizi

Ini adalah antara pengakuan dan pengisytiharan Rafizi sebelum ini yang kononnya nak nampakkan betapa beliau jujurdan bersih?:
  • Gaji Ahli Parlimen – RM11,171 sebulan
  • Faedah RM4,000 sebulan daripada Tabung Haji dan Amanah Saham Bhd.
  • Elaun Perunding syarikat – RM3,000 sebulan.
*Dia juga mengisytiharkan mempunyai aset bersih sebanyak RM1.56 juta dan hutang RM395,937. 

NAIB Presiden PKR Rafizi Ramli nampaknya telah didapati menipu di dalam Akuan Berkanunnya apabila mengatakan menerima keuntungan bulanan melalui simpanannya di Amanah Saham Bumiputera (ASB) dan Lembaga Tabung Haji (TH).

PRU14.tv menghubungi pihak TH dan ASB bagi mendapatkan kepastian dan jurucakap di kedua-dua organisasi berkata tiada keuntungan yang diberikan secara bulanan.

“Keuntungan yang diberikan hanya diberikan melalui pengumuman kadar dividen setiap tahun,” kata jurucakap TH ketika dihubungi.

“Bulanan kita tiada tapi kita beri dividen setahun sekali, umumkan kadar dividen pada bulan Disember dan dimasukkan ke dalam akaun pelabur pada bulan Januari,” kata jurucakap di Permodalan Nasional Berhad (PNB).

PNB merupakan badan yang menguruskan pelaburan bagi ASB.

Terbukti, kenyataan Rafizi dalam Akuan Berkanun bahawa beliau mendapat sekitar RM4,000 sebulan dari keuntungan simpanan di ASB dan Tabung Haji adalah satu penipuan.

“Selain dari gaji dan elaun sebagai Ahli Parlimen, saya mendapat sekitar RM4,000 sebulan dari keuntungan simpanan di dalam ASB dan Tabung Haji,” jelas Rafizi dalam Akuan Berkanunnya.

Kenyataan beliau bahawa, beliau mempunyai simpanan tetap di ASB dan Tabung Haji juga penipuan kerana di kedua-dua organisasi ini tiada disediakan skim simpanan secara simpanan tetap.

Akaun simpanan tetap hanya wujud institusi kewangan seperti bank-bank sahaja.

“Saya mempunyai simpanan tetap sebanyak sekitar RM212,000 di ASB (belum dikemaskini sehingga Disember 2014), RM464,372 di TH dan RM644,909.47 di Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP),” katanya.

13Mac15RafiziTipu_1

Di KWSP pun bukan dianggap sebagai simpanan tetap tetapi caruman pekerja sepanjang berkhidmat di syarikat swasta, wang berkenaan hanya boleh dikeluarkan apabila umur pencarum mencecah 55 tahun.

Rafizi mendakwa beliau merupakan seorang Fellow di Institute Of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW) dan juga Ahli Institut Akauntan Malaysia (MIA) tetapi takkan pasal ASB dan TH dia tak tahu.

13Mac15RafiziTipu_2
Kalau silap haribulan, kes ini boleh jadi kes polis kerana Rafizi sudah pun menulis kenyataannya itu melalui Akuan Berkanun yang ditandatangani sendiri oleh beliau di hadapan Pesuruhjaya Sumpah.

Malah, di dalam Akuan Berkanun Rafizi turut diletakkan sekali keuntungan bulanan RM4,000 dari simpanan ASB dan THNya di dalam bahagian perbelanjaan bulanan.

13MacRafiziTipu_3

Tiada ulasan:

Penubuhan Pasukan Khas siasatan kes 1MDB

YAB Perdana Menteri telah bersetuju untuk membentuk satu Pasukan Khas Siasatan 1MDB bagi menjalankan siasatan terperinci berkaitan kes 1MD...