Ahad, 22 Mac 2020

Perincian Perintah Kawalan Pergerakan 18 - 31 Mac 2020

March 18, 2020

KENYATAAN MEDIA
MAJLIS KESELAMATAN NEGARA, JABATAN PERDANA MENTERI
18 MAC 2020

1. Umum telah mengetahui Kerajaan telah mengisytiharkan Perintah Kawalan Pergerakan yang bermula pada 18 hingga 31 Mac 2020.
2. Lanjutan daripada pengisytiharan tersebut, langkah-langkah susulan telah diambil bagi menyelaras dan memperincikan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan. Majlis Keselamatan Negara, Jabatan Perdana Menteri telah mengadakan mesyuarat penyelarasan antara agensi kerajaan pada 17 Mac 2020 untuk memperincikan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan agar Perintah ini dapat berjalan dengan baik dan lancar. Untuk memastikan keperluan orang ramai kepada perkhidmatan-perkhidmatan asas tidak terjejas sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ini berkuatkuasa, perkhidmatan-perkhidmatan tertentu seperti di Lampiran A (Essential) dan di Lampiran B (Non-Essential) dibenarkan beroperasi.
3. Perintah Kawalan Pergerakan berkuatkuasa mulai jam 12 tengah malam 18 Mac 2020. Sehubungan itu, orang ramai diminta untuk mematuhi semua peraturan yang telah diputuskan oleh pihak berkuasa.
4. Bagi melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan, Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2020 telah diwartakan pada 18 Mac 2020. Pegawai Polis DiRaja Malaysia dan RELA telah dilantik sebagai pegawai diberi kuasa di bawah Seksyen 3 Akta Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Akta 342).
5. Bagi meningkatkan lagi keberkesanan Perintah Kawalan Pergerakan ini, orang ramai dinasihatkan supaya berada di rumah sepanjang masa kecuali untuk memenuhi keperluan-keperluan asas. Selain itu, amalkan penjarakan sosial (social distancing) dari orang sekeliling demi mengelakkan jangkitan COVID-19.
6. Sekiranya terdapat pertanyaan lanjut berkenaan perkara ini, orang ramai boleh menghubungi Pusat Pengurusan Operasi Negara, Majlis Keselamatan Negara, Jabatan Perdana Menteri di talian 03-8888 2010.
Sekian.
MAJLIS KESELAMATAN NEGARA
JABATAN PERDANA MENTERI
18 MAC 2020


LAMPIRAN A PERKHIDMATAN-PERKHIDMATAN (ESSENTIAL) DI BAWAH PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN COVID-19 

PERKHIDMATAN PERBANKAN, KEWANGAN DAN BURSA, PERKHIDMATAN ATM BEROPERASI, PERKHIDMATAN ATAS TALIAN BEROPERASI, PENGURUSAN MESIN ATM/ CDM/ CEK/ KESELAMATAN BEROPERASI, PENTADBIRAN AM/LAIN-LAIN BEROPERASI PADA KADAR MINIMA/ BEKERJA DARI RUMAH, PERKHIDMATAN KAUNTER BEROPERASI PADA KADAR MINIMA, BURSA SAHAM BEROPERASI, PERKHIDMATAN ELEKTRIK DAN TENAGA, PEMBAIKAN/ PENYELENGGARAAN/ OPERASI BEROPERASI, PENTADBIRAN AM/ LAIN-LAIN BEROPERASI PADA KADAR MINIMA/ BEKERJA DARI RUMAH, PERKHIDMATAN BOMBA OPERASI, KEBOMBAAN BEROPERASI, BILIK GERAKAN BEROPERASI, PENTADBIRAN AM/ LAIN-LAIN BEROPERASI PADA KADAR MINIMA/ BEKERJA DARI RUMAH.

PERKHIDMATAN PELABUHAN DAN LAPANGAN TERBANG OPERASI, PELABUHAN DAN LAPANGAN TERBANG BEROPERASI, PENTADBIRAN AM/ LAIN-LAIN BEROPERASI PADA KADAR MINIMA/ BEKERJA DARI RUMAH, PERKHIDMATAN POS DAN COURIER OPERASI, POS/ COURIER BEROPERASI, PERKHIDMATAN KAUNTER BEROPERASI, PENTADBIRAN AM/ LAIN-LAIN BEROPERASI PADA KADAR MINIMA/ BEKERJA DARI RUMAH, 

PENJARA/ PUSAT TAHANAN SEMENTARA/ DEPO IMIGRESEN/ PUSAT SERENTI/ LOKAP OPERASI DAN BEROPERASI, LAWATAN/KUNJUNGAN DILARANG, PENTADBIRAN AM/LAIN-LAIN BEROPERASI PADA KADAR MINIMA/ BEKERJA DARI RUMAH, 

BAHAN API DAN PELINCIR, STESEN MINYAK BEROPERASI, PENGELUARAN / PENAPISAN / PENYIMPANAN/ PEMBEKALAN/PENGEDARAN BEROPERASI, PENTADBIRAN AM/LAIN-LAIN BEROPERASI PADA KADAR MINIMA/ BEKERJA DARI RUMAH, 

PERKHIDMATAN KESIHATAN, OPERASI KESIHATAN / HOSPITAL/ KLINIK/ FARMASI AWAM DAN SWASTA / KEDAI UBAT TRADISIONAL BERDAFTAR / VETERINAR/ PUSAT DIALISIS BEROPERASI, PENTADBIRAN AM/LAIN-LAIN BEROPERASI PADA KADAR MINIMA/ BEKERJA DARI RUMAH, PUSAT RAWATAN ALTERNATIF TUTUP, LAWATAN PESAKIT TIDAK DIBENARKAN KECUALI KES-KES KRITIKAL BERDASARKAN PERATURAN SEMASA KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA. 

PENGURUSAN SISA PEPEJAL DAN PEMBENTUNGAN OPERASI BEROPERASI, PENTADBIRAN AM/ LAIN-LAIN BEROPERASI PADA KADAR MINIMA/ BEKERJA DARI RUMAH. 

PERKHIDMATAN PENYIARAN/ PENERANGAN, HEBAHAN MAKLUMAT DAN OPERASI BEROPERASI, PENTADBIRAN AM/ LAIN-LAIN BEROPERASI PADA KADAR MINIMA/ BEKERJA DARI RUMAH.

PERKHIDMATAN TELEKOMUNIKASI, PENYELENGGARAAN/OPERASI BEROPERASI, PENTADBIRAN AM/LAIN-LAIN BEROPERASI PADA KADAR MINIMA/ BEKERJA DARI RUMAH. 

PERKHIDMATAN KAUNTER TUTUP, PUSAT DATA BEROPERASI, PUSAT PANGGILAN (CALL CENTRE) BEROPERASI. 

PENGANGKUTAN DARAT/LAUT/UDARA (TERMASUK E-HAILING) OPERASI, PENYELENGGARAAN BEROPERASI, PENTADBIRAN AM/ LAIN-LAIN BEROPERASI PADA KADAR MINIMA/ BEKERJA DARI RUMAH.

PERKHIDMATAN AIR, PEMBAIKAN/ PENYELENGGARAAN/OPERASI BEROPERASI, PENTADBIRAN AM/ LAIN-LAIN BEROPERASI PADA KADAR MINIMA. 

PERKHIDMATAN PENTING KERAJAAN / BADAN BERKANUN 
i. PENERBANGAN AWAM 
ii. KASTAM EKSAIS 
iii. IMIGRESEN 
iv. MARIN (APMM & JABATAN LAUT) 
v. KAJI CUACA 
vi. PERCETAKAN 
vii. PENDAFTARAN 
viii. JPJ 

PERKHIDMATAN KAUNTER BEROPERASI PADA KADAR MINIMA, PENGUATKUASAAN BEROPERASI, PENTADBIRAN AM/ LAIN-LAIN BEROPERASI PADA KADAR MINIMA. 

KESELAMATAN/ PERTAHANAN (PDRM DAN ATM) OPERASI DAN PENGUATKUASAAN BEROPERASI, PENTADBIRAN AM/ LAIN-LAIN BEROPERASI PADA KADAR MINIMA. 

KURSUS DAN LATIHAN DITANGGUH. 

INDUSTRI DAN PERNIAGAAN BERKAITAN KESELAMATAN / PERTAHANAN OPERASI/ PENYELENGGARAAN/ PEMBEKALAN/ PERKHIDMATAN BEROPERASI, PENTADBIRAN AM/ LAIN-LAIN BEROPERASI PADA KADAR MINIMA/ BEKERJA DARI RUMAH.

PERKHIDMATAN KOMPONEN STATUS, PEMBEKALAN DAN PERKHIDMATAN PENYEDIAAN MAKANAN 
i. RESTORAN / WARUNG 
ii. PENJAJA KECIL / FOODTRUCK / FOODCOURT 
iii. RESTORAN DALAM HOTEL 

PEMBEKALAN BAHAN MENTAH DIBENARKAN, PEMBUNGKUSAN (TAKE-AWAY) DIBENARKAN, PENGHANTARAN (DELIVERY) DIBENARKAN, DINE IN TIDAK DIBENARKAN, PANDU LALU DIBENARKAN.

PERUNCITAN i. KEDAI RUNCIT/ SERBANEKA/ PASARAYA/ PASAR AWAM/ PASAR BORONG OPERASI DAN DIBENARKAN, PEMBELIAN KEPERLUAN MENGEHADKAN JUMLAH PEMBELI PER KELUARGA, PASAR MALAM/ PASAR TANI TIDAK DIBENARKAN, SHOPPING MALL TUTUP KECUALI BAHAGIAN PERUNCITAN (GROCERIES) DAN MAKANAN 5. PENGHANTARAN DIBENARKAN 20. PERKHIDMATAN ATAS TALIAN 1. OPERASI DIBENARKAN 21. E-DAGANG 1. OPERASI DIBENARKAN 22. PENGURUSAN HIDUPAN LIAR 1. OPERASI DIBENARKAN 2. PENTADBIRAN AM/LAIN-LAIN BEROPERASI PADA KADAR MINIMA/ BEKERJA DARI RUMAH 8/10 BIL. PERKHIDMATAN KOMPONEN STATUS 23. PERHOTELAN/ HOMESTAY/ PENGINAPAN BERBAYAR 1. OPERASI PENGINAPAN DIBENARKAN TETAPI PERLU BERADA DI DALAM BILIK PENGINAPAN MENGIKUT TEMPOH KUARANTIN DAN TEMPAHAN SAJIAN SECARA ROOM SERVICE 2. OPERASI SAMPINGAN (KOLAM RENANG/ PUB/ GYM/ BAR/ RESTORAN/ SPA) TIDAK DIBENARKAN 3. DAPUR SAJIAN DIBENARKAN BEROPERASI HANYA UNTUK TUJUAN ROOM SERVICE SAHAJA 9/10 LAMPIRAN B PERKHIDMATAN-PERKHIDMATAN (NON-ESSENTIAL) DI BAWAH PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN COVID-19 BIL. PERKHIDMATAN KOMPONEN STATUS 1. PEMBAIKAN KENDERAAN 1. PERKHIDMATAN PEMBAIKAN BEROPERASI PADA KADAR MINIMA 2. TOWING SERVICE DIBENARKAN 2. PEMBINAAN DAN PENGUBAHSUAIAN 1. INFRASTRUKTUR DALAM PEMBINAAN (IN-PROGRESS CONSTRUCTION) YANG MENJEJASKAN KESELAMATAN (SAFETY AND SECURITY) DIBENARKAN TERTAKLUK KEPADA PENILAIAN JABATAN KERJA RAYA DAN JABATAN KESELAMATAN DAN KESIHATAN PEKERJAAN (DOSH) 3. KEAGAMAAN 1. PERHIMPUNAN AGAMA DILARANG 2. PENGURUSAN KEMATIAN DIBENARKAN DENGAN PENGLIBATAN MINIMA 4. SUKAN / RIADAH AWAM TIDAK DIBENARKAN/ DITUTUP 5. SOSIAL DAN BUDAYA 1. PERHIMPUNAN / PERSEMBAHAN / CONCERT/ BUSKING / ZUMBA / KELAB MALAM / DISKO / BAR / KARAOKE / PANGGUNG WAYANG / PUSAT HIBURAN KELUARGA / FUN FAIR / ARCADE DILARANG DAN DITUTUP 2. MAJLIS KENDURI/ KERAIAN TIDAK DIBENARKAN 6. PERGERAKAN DALAM NEGARA TIDAK DIBENARKAN KECUALI BAGI TUJUAN MENDAPATKAN KEPERLUAN ASAS DAN AKSES KESIHATAN 10/10 BIL. PERKHIDMATAN KOMPONEN STATUS 7. PERGERAKAN KE LUAR NEGARA 1. WARGANEGARA TIDAK DIBENARKAN 2. BUKAN WARGANEGARA DIBENARKAN 3. KEPULANGAN WARGANEGARA KE TANAH AIR DIBENARKAN DENGAN MENJALANI PEMERIKSAAN DAN KUARANTIN 14 HARI 8. KEMASUKAN WARGA ASING TIDAK DIBENARKAN KECUALI MEMPUNYAI TARAF DIPLOMATIK, PENDUDUK TETAP (PERMANENT RESIDENT) DAN PEGAWAI DAGANG (EXPATRIATE) DALAM ESSENTIAL SERVICES DAN MESTI DIKUARANTIN 14 HARI DAN BERDASARKAN KEPADA CASE BY CASE BASIS 9. WARGA MALAYSIA YANG BEKERJA DI SINGAPURA / THAILAND / BRUNEI / INDONESIA TIDAK DIBENARKAN MAJLIS KESELAMATAN NEGARA JABATAN PERDANA MENTERI 18 MAC 2020

1 ulasan:

Heri Di Bogor berkata...

Assalamualaikum Salam sejahtera untuk kita semua, Sengaja ingin menulis sedikit kesaksian untuk berbagi, barangkali ada teman-teman yang sedang kesulitan masalah keuangan, Awal mula saya mengamalkan Pesugihan Tanpa Tumbal karena usaha saya bangkrut dan saya menanggung hutang sebesar 5M saya sters hampir bunuh diri tidak tau harus bagai mana agar bisa melunasi hutang saya, saya coba buka-buka internet dan saya bertemu dengan KYAI MANSUR ALI, awalnya saya ragu dan tidak percaya tapi selama 3 hari saya berpikir, saya akhirnya bergabung dan menghubungi kata Pak.KYAI pesugihan yang cocok untuk saya adalah pesugihan penarikan uang gaib 7Miliyar dengan tumbal hewan, Semua petunjuk saya ikuti dan hanya 1 hari Astagfirullahallazim, Alhamdulilah akhirnya 7M yang saya minta benar benar ada di tangan saya semua hutang saya lunas dan sisanya buat modal usaha. sekarang rumah sudah punya dan mobil pun sudah ada. Maka dari itu, setiap kali ada teman saya yang mengeluhkan nasibnya, saya sering menyarankan untuk menghubungi KYAI MANSUR ALI Di Tlp 0852-2589-0869 Atau Kunjungi Situs KYAI https://www.uanggaibsakti.com/ agar di berikan arahan. Supaya tidak langsung datang ke jawa timur, saya sendiri dulu hanya berkonsultasi jarak jauh. Alhamdulillah, hasilnya sangat baik, jika ingin seperti saya coba hubungi KYAI MANSUR ALI pasti akan di bantu Oleh Beliau

Kenapa khemah, tidak kontena?

SEDIH dengan laporan berita seorang anggota polis cedera akibat ditimpa khemah ketika sedang berteduh dari hujan dan ribut. Kejadian itu ber...