Rabu, 23 Mac 2016

Gerhana Bulan Penumbra

Pada 23 Mac 2016, kita akan berpeluang untuk menyaksikan Gerhana Bulan Penumbra dari jam 7.21 malam hingga 9.55 malam. Secara amnya gerhana bulan akan berlaku ketika fasa bulan penuh dan pada masa yang sama Bulan melintasi bayang Bumi seperti yang terdapat dalam Rajah 1.
Gerhana pada 23 Mac ini merupakan gerhana bulan yang pertama pada tahun 2016 dan diameter Bulan yang dilihat adalah lebih kecil daripada diameter purata Bulan memandangkan gerhana berlaku 2.1 hari sebelum Bulan berada pada kedudukan yang paling jauh dengan Bumi atau kedudukan "Apogi" 77.5% daripada Bulan akan melintasi bayang penumbra Bumi semasa fasa maksimum.

Gerhana ini akan bermula dengan fasa penumbra ( P1 ) pada jam 5.39 petang waktu Malaysia.

Gerhana maksimum pula berlaku pada 7.47 malam dengan Bulan berada pada ketinggian 5.6 darjah dari ufuk timur.

Fenomena gerhana tersebut hanya dapat mula disaksikan di Malaysia apabila Bulan mulai terbit pada jam 7.21 malam sehingga jam 9.55 malam apabila Bulan keluar sepenuhnya dari bayang penumbra Bumi (P4).

Kenampakan Gerhana Bulan Penumbra adalah berkemungkinan kurang ketara kejelasannya jika dilihat dengan mata kasar kerana bayang-bayang penumbra Bumi adalah lebih samar (kurang gelap) jika dibandingkan dengan bayang-bayang umbra Bumi yang lebih gelap.

Peluang untuk melihat kesan gerhana penumbra akan menjadi lebih baik atau lebih jelas jika kita melihat gerhana tersebut menggunakan peralatan bantuan seperti binokular atau pun menggunakan teleskop.

Kenampakan gerhana ini adalah dianggarkan berlaku kira-kira jam 7.30 malam hingga  9.30 malam sahaja. 

Anda perlu menghadap ke arah Timur iaitu arah ketika Bulan terbit untuk menyaksikan fenomena tersebut.

Fasa-fasa Gerhana Bulan Penumbra boleh diperhatikan seperti di Rajah 2 dengan keterangan seperti di Jadual 1.     

Jadual 1 : Data Gerhana Bulan Penumbra Pada 23 Mac 2016
(Sumber daripada http://eclipse.gsfc.nasa.gov/LEplot/LEplot2001/LE2016Mar23N)

Fasa
Keterangan      
Masa
P1
Bulan mula memasuki “Penumbra”
5:39 p.m.
Maksimum
Bulan berada separa dalam “Penumbra”
7:47 p.m.
P4
Bulan keluar dari “Penumbra”
9:55 p.m.

Catatan: Umbra – Bahagian bayang yang sangat gelap
               Penumbra – Bahagian luar bayang yang relatifnya lebih cerahRajah 1: Geometri Gerhana Bulan
Rajah 2: Fasa Gerhana Bulan Penumbra 23 Mac 2016

Sempena Gerhana Bulan Penumbra ini, Agensi Angkasa Negara (ANGKASA) akan menganjurkan Program Pencerapan Gerhana Bulan Penumbra pada 23 Mac 2016 jam 7.30 malam hingga 9.30 malam bertempat di Planetarium Negara.  

Orang awam adalah dijemput hadir untuk menyaksikan fenomena ini menerusi beberapa buah teleskop yang disediakan.

Pencerapan Planet Musytari, taklimat Gerhana Bulan dan trivia astronomi juga akan dibuka kepada awam. Orang awam juga dialu-alukan untuk membawa teleskop sendiri.

Hadiah menarik seperti TravelMate 10x50 Porro Binoculars sumbangan daripada Starfield Instruments Supply akan diberikan kepada pengunjung yang istimewa.

Saksikanlah siaran langsung Gerhana Bulan Penumbra mulai 7:21 p.m. hingga 9:55 p.m. pada 23 Mac 2016 di laman web http://www.angkasa.gov.my.

Sekiranya anda terlepas menyaksikan fenomena ini, anda perlu menunggu sehingga 17 September 2016 untuk menyaksikan Gerhana Bulan Penumbra sekali lagi di Malaysia.

Setinggi-tinggi penghargaan kepada Starfield Instruments Supply.

Untuk maklumat lanjut dan sebarang pertanyaan berhubung program ini , sila hubungi Planetarium Negara di talian 03-2273 4301 / 4303 / 5484 atau email kepada lau@angkasa.gov.my / husna@angkasa.gov.my.

Tiada ulasan:

Transkrip penuh temuramah KP SPRM Mohd Shukri:

"I want to see yo u cerita pengalaman i dalam siasatan kes  personal  1MDB.  Before i proceed I am gonna because, just now i got meet...