Rabu, 24 Ogos 2016

Apakah jasa Tun M?


Nama: Mahathir Bin Mohamad
Tarikh Lahir: Jumaat 20 Disember 1925.
Tempat lahir: Alor Setar, Kedah 
Rumah No.18, Lorong Kilang Ais, Seberang Perak
Agama: Islam
Pekerjaan: Doktor
Perdana Menteri Malaysia (1981 – 2003)

Pendidikan:
:1930 Sekolah Melayu Seberang Perak, Kedah.
:1945 Kolej Sultan Abdul Hamid (Senior Cambridge)
:1947 King Edward VII College of Medicine, Singapura
:1953 Universiti Malaya ( Ijazah Doktor Perubatan)

Nama Bapa: Mohamad bin Iskandar
Nama Ibu: Wan Tempawan binti Wan Hanafi
Adik-beradik: Anak bungsu (5 Lelaki, 4 Perempuan)
Pasangan: Tun Dr Siti Hasmah Binti Mohd Ali
(Tarikh perkahwinan 5 Ogos 1956)
Anak : 7 orang ( 4 Lelaki 3 Perempuan)
Nama-nama : Datin Paduka Marina Mahathir, Mirzan Mahathir,Melinda Mahathir Dato’ Mokhzani Mahthir, Dato’ Mukriz Mahathir, Maizura Mahathir,Mazhar Mahathir, Daniel Fariezs(anak angkat)

KERJAYA POLITIK TUN MAHATHIR
- 1945 Penglibatannya dalam politik bermula apabila beliau bergerak cergas dalam beberapa kesatuan, antaranya Saberkas, Kesatuan Pemuda Melayu Kedah dan UMNO.
- 1964 Bertanding sebagai calon Perikatan bagi kawasan Parlimen Kota Star Selatan dan menang.
- 1965 Di pilih menjadi Ahli Majlis Tertinggi UMNO.
- 1969 Tewas dalam pilihanraya Umum. 12 Julai beliau dipecat dari UMNO kerana perselisihan pendapat dengan pucuk pimpinan UMNO.
- 1972 Beliau diterima semula menyertai UMNO pada 7hb/Mac/1972.
- 1973 Dilantik menjadi Ahli Dewan Negara .
- 1974 Bertanding di Kawasan Parlimen Kubang Pasu dan menang tanpa bertanding seterusnya dilantik menjadi Menteri Pelajaran oleh Tun Abdul Razak.
- 1976 Tun Hussein Onn Perdana Menteri Malaysia ketika itu, telah melantik Dr. Mahathir sebagai timbalan Perdana Menteri.
- 1978 Bertukar "portfolio" dari Kementerian Pelajaran ke Kementerian Perdagangan dan Perindustrian. Memenangi jawatan Timbalan Presiden UMNO tanpa bertanding.
- 1981 Tun Hussein Onn meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteridan secara automatik Tun Dr Mahathir dilantik menjadi Perdana Menteri Malaysia yang keempat.
- 2003 Tun Dr Mahathir megumumkan bersara.

SUMBANGAN KEPADA NEGARA DAN MASYARAKAT
- Dasar Persyarikatan Malaysia.
Malaysia diandaikan sebagai sebuah syarikat dan rakyatnya sebagai pekerja dan pemegang saham. Beberapa agensi kerajaan telah diswastakan untuk meringankan bebanan kewangan kerajaan. Syarikat-syarikat utiliti seperti Lembaga Eletrik Negara, Jabatan Telekom dan sebagainya, telah disenaraikan sebagai korporat awam. Pensyarikatan Malaysia telah berjaya meningkatkan prestasi, daya pengeluaran serta imej negara.
- Dasar Pemilikan Saham Bumiputra. Meningkatkan penyertaan bumiputera dalam pemilikan saham sektor, perusahaan dan perdagangan dengan penubuhan Permodalan Nasional Berhad (PNB) dan Amanah Saham Nasional serta Amanah Saham Bumiputera dan beberapa saham amanah dalam porfolio PNB.
- Dasar Pandang ke Timur.
Kerajaan berpaling kepada negara-negara Timur yang maju seperti Jepun dan Korea Selatan untuk tujuan usaha sama, perdagangan, pendidikan tinggi dan aspek-aspek lain yang difikirkan bersesuaian.
- Bersih, Cekap, Amanah
Tun Dr Mahathir memperkenalkan kempen "Bersih, Cekap, Amanah" yang bertujuan meningkatkan produktiviti dan menanamkan etika kerja serta usaha ke arahkecemerlangan.
-Kepimpinan Melalui Teladan.
Kempen "Kepimpinan Melalui Teladan" yang berhasrat memupuk sifat-sifat kepimpinan yang berkesan bagi dicontohi dan diamalkan oleh segenaplapisan kakitangan Kerajaan.
- Malaysia Boleh.
Slogan "Malaysia Boleh" – bukan sekadar slogan kosong tetapi digunakan sebagai satu strategi ke arah mempromosikan Malaysia dan membuka mata rakyat Malaysia kepada dunia penuh peluang dan kesempatan. Slogan ini adalah pernyataan keyakinan yang telah menjadi pendorong berkuasa tinggi, yang telah memungkinkan ramai rakyat Malaysia mencapai kejayaan di peringkat antarabangsa.
- Wawasan 2020.
Pada 1990 Tun Dr Mahathir melancarkan Wawasan 2020 – pelan sembilan cabaran yang menggariskan hasrat dan halatuju Negara dan rakyat Malaysia untuk mencapai taraf negara maju menjelang 2020.
Pelbagai projek gergasi telah diilhamkan oleh Tun Dr. Mahathir dalam usaha melakar nama Malaysia di arena antarabangsa. Antara projek-projek besar yang dibangunkan dan direalisasikan beliau antaranya ialah :
1983 Projek Kereta Nasional (PROTON) melalui HICOM (Heavy Industries Corporation of Malaysia).
Julai 1985 kereta pertama buatan Malaysia dikeluarkan.
1998 Stadium Nasional Bukit Jalil di rasmikan oleh Perdana Menteri Malaysia YAB Dato Seri Dr Mahathir Mohamad sempena Sukan Komenwel yang diadakan di Malaysia.
1998 Lapangan terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) merupakan salah satu hub penerbangan yang terpenting di rantau Asia Tenggara. Slogan lapangan terbang ini ialah "Membawa Dunia Ke Malaysia Dan Malaysia Ke Dunia"
1998 Menara Berkembar Petronas pembangunan gergasi yang menampilkanbangunan pejabat berkembar tertinggi di dunia, 452 meter (1483 kaki) Menara kaca dan keluli tahan karat setinggi 88-tingkat, merupakan imbasan warisan Muslim Malaysia.
1999 Litar Antarabangsa Sepang, tempat sukan permotoran berprestij, seperti Formula One dan GP Moto.
1999 Projek Koridor Raya Multimedia atau Multimedia Super Corridor (MSC). Projek ini ilhamkan dan direalisasikan memandangkan Tun Dr. Mahathir sedarakan peri pentingnya teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) dalam dunia perdagangan masa kini dan masa depan. Ia merangkumi aplikasi-aplikasi seperti kerajaan elektronik, tele-perubatan, dan kad pintar serbaguna.
1999 Cyberjaya adalah pusat-penyelidikan dan pembangunan berteknologi tinggi, Cyberjaya merupakan sebuah 'bandar pintar' yang merupakan tulang belakang Koridor Raya Multimedia (MSC). Konsep bandar ini adalah untuk menjadi Lembah Silikon Malaysia. Upacara perasmian Cyberjaya telah diadakan pada Mei 1997.
1999 Putrajaya, bandar pintar pertama di dunia yang kini menjadi pusat pentadbiran Malaysia. Putrajaya dibangunkan oleh anak bangsa sendiri dengan bercirikan budaya tempatan. Mula dibina pada 16 April 1995.
Projek-projek beliau ini meletakkan Malaysia sebagai sebuah negara sedang membangun yang dikenali dunia dan disegani.
Kejayaan Malaysia sebagai negara membangun dan sebuah negara Islam yang unggul di rantau ini telah diiktiraf dan dihormati dunia kerana Malaysia mampu berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dikalangan negara-negara maju dunia.. Warisan pusaka yang ditinggalkan oleh Dr. Mahathir dapat kita lihat berada di mana sahaja.

Tiada ulasan:

Najib Razak ditahan

BEKAS Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dipercayai ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di kediamannya dekat ...