Selasa, 6 September 2016

"Penat jadi baik" Safiey Ilias mengaku jadi pondan semula
Sebelum ini, usahawan muda, Safiey Ilias pernah menjadi perhatian netizen apabila membuat keputusan untuk berubah dari seorang pondan kepada seorang lelaki.

Bukan senang kan nak tengok seorang mak nyah kembali kepada jantina asalnya? Tetapi ketika itu, Safiey nekad untuk menjalani kehidupan sebagai seorang lelaki tulen.

Perubahan Safiey telah mendapat liputan yang sangat meluas sehingga menjadi tetamu untuk ditemuramah di stesen televisyen, termasuk TV AlHijrah.

maknyah
Namun, Malaysia dikejutkan sekali lagi apabila Safiey membuat keputusan untuk menjadi Sofea Iliyas, seorang mak nyah.

Pada mulanya, Safiey memuat naik gambarnya berpakaian wanita di akaun Instagramnya dan posting tersebut telah menjadi buah mulut ramai.

ohmedia-safiey-ilias-kembali-jadi-maknyah-1
Rata-rata netizen mengecam keputusan yang dibuat Safiey, malah menganggapnya mempermainkan agama untuk meraih perhatian demi perniagaannya.

Selepas menerima kritikan dan ada pihak yang meminta penjelasan Safiey, dia mengambil keputusan untuk membuat kenyataan pengesahan di Facebooknya sendiri bagi menjelaskan perkara sebenar.

Menurut Safie, penghijrahannya tidak dibantu oleh orang sekeliling kerana sering mencemuh sehingga menyebabkan dia berputus asa untuk terus kembali kepada fitrahnya, menjadi seorang lelaki.

Tulisnya di Facebook;

1
2
3
Selepas itu, Safiey juga memuat naik printscreen whatsapp yang dihantar oleh kakaknya yang meluahkan rasa sedih mengenai keputusan yang dibuat olehnya.

Emm, siapa yang tak sedih kalau ada ahli keluarga yang membuat keputusan seperti ini kan…

Memang susah untuk berubah ke arah kebaikan, tetapi itu merupakan ujian yang diberikan supaya terus kuat dan tidak berputus asa.

WhatsApp Image 2016-09-05 at 10.03.46 PM
Mungkin ada hikmah di sebalik perkara yang terjadi ini. Semoga satu hari nanti Safiey akan kembali kepada fitrahnya dan menjalani kehidupan yang normal sama seperti lelaki lain. -MYNEWSHUB.CC

Tiada ulasan:

Najib Razak ditahan

BEKAS Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dipercayai ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di kediamannya dekat ...