Rabu, 14 September 2016

Punca nahas helikopter bawa MP dan pegawai PM terhempas didedahkan...Laporan setebal 117 muka surat yang dikeluarkan Biro Penyiasatan Nahas Udara Malaysia dan disiarkan di laman web rasmi Kementerian Pengangkutan mendedahkan nahas helikopter di Semenyih 4 April lalu berpunca daripada kecuaian juruterbang.

Juruterbang, Kapten Clifford William Fournier gagal memeriksa kebocoran minyak dan kerosakan lain selepas membuat pendaratan kasar (tidak dijadualkan) di sebuah padang bola di Muadzam Shah, Pahang.

Helikopter yang membawa Ahli Parlimen Rompin, Tan Sri Jamaluddin Jarjis bersama lima penumpang termasuk Ketua Setiausaha Sulit Pejabat Perdana Menteri, Datuk Seri Azlin Alias itu terhempas kerana pengimbang kiri yang rosak.

Seorang saksi nampak juruterbang itu keluar dari helikopter dan ditemani seorang penumpang di kawasan rotor utama ketika mendarat di Muadzam Shah.

"Bagaimanapun, beliau (Fournier) tidak melakukan sebarang pemeriksaan ke atas helikopter," kata laporan itu.

Penumpang yang dimaksudkan merujuk kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Ibam, Wan Kadri Wan Mahusain.

Wan Kadri terselamat kerana beliau turun lebih awal di Muadzam Shah, Rompin sebelum helikopter berkenaan meneruskan perjalanan ke Kuala Lumpur.

Satu daripada perbualan yang direkodkan sejurus helikopter itu berlepas dari padang bola berkenaan menunjukkan kecuaian juruterbang itu memeriksa pesawat dan akur kepada arahan penumpang yang mungkin menyebabkan beliau tertekan untuk bergegas pulang ke ibu negara.Ketika helikopter itu berlepas dari padang, seorang penumpang wanita bercakap melalui interkom "Jangan bimbang, kita tentunya selamat".

Penumpang wanita itu mengingatkan juruterbang, "apa kata turunkan gear kita", dan juruterbang menjawab, "tidak..tidak..tidak..biarkan ia ke bawah, mungkin berlaku kerosakan pada hidraulik atau perkara lain".

Juruterbang itu berkata: "Ia tentu tidak normal untuk roda mencecah tanah seperti itu. Ia pasti tidak baik untuk mendarat seperti itu.

Beliau berkata, "Sebenarnya, saya nampak cecair hidraulik bocor dan sebab itu saya tidak mahu mereka masuk dahulu. Ia dikunci dalam kedudukan ke bawah dan kita biarkan ia terus berada dalam kedudukan ke bawah.

Berdasarkan maklumat yang diperolehi daripada Perakam Data Penerbangan dan perakam suara kokpit, gear pendaratan kiri terbenam kira-kira 51cm ke dalam tanah menyebabkan helikopter senget lebih 13 darjah ke kiri.

"Sirip pengimbang kiri dan bahagian ekor di bawah pelindung rotor ekor mencecah tanah, menyebabkan pengimbang kiri mengalami sedikit kerosakan".

Walaupun punca rasmi nahas itu disebabkan pengimbang kiri yang rosak, faktor lain yang mengakibatkan kemalangan itu berlaku termasuk pendaratan tidak dirancang, beban berlebihan pada pengimbang kiri yang patah disebabkan pengurangan kelajuan helikopter secara mendadak dan campur tangan penumpang yang memberi tekanan kepada juruterbang untuk bergegas pulang.

Dalam kejadian 4 April 2015 itu, helikopter awam jenis Dauphin 9M-IGB yang membawa Ahli Parlimen Rompin itu bersama lima penumpang lain, termasuk Azlin Alias, terhempas di Kampung Pasir Baru, Semenyih pada jam 4.55 petang.

Semua mangsa dalam perjalanan ke Subang dari Pekan, Pahang.

Mangsa lain adalah ahli perniagaan Kedah, Datuk Robert Tan; pembantu operasi, Aidana Baizieva; pengawal peribadi, Razakan B Seran dan juruterbang.

Tiada ulasan:

Najib Razak ditahan

BEKAS Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dipercayai ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di kediamannya dekat ...