Khamis, 28 Mei 2015

Kem pemerdagangan guna pengawal penembak tepatKANGAR - Sindiket pemerdagangan manusia disyaki dari Thailand yang beroperasi di puncak Bu­kit Wang Burma di sini, dilengkapi senjata api selain turut menempatkan beberapa penembak tepat di lokasi tertentu di dalam hutan bagi memerhatikan kedatangan pihak berkuasa dari negara ini.

Faktor itu menyebabkan lokasi terletak kira-kira 400 meter dari ka­ki bukit di kawasan tersebut adalah berbahaya untuk Pasukan Gerakan Am (PGA) dan renjer melakukan rondaan dalam jumlah yang kecil.

Disebabkan tiada rondaan, maka kem di situ yang terletak di atas bukit yang curam serta hutan sederhana tebal di bahagian Malaysia tetapi landai di sebelah Thailand sehingga boleh dimasuki kende­raan, sudah beroperasi sejak 2013 tanpa disedari pihak berkuasa.
Menurut sumber, kem tersebut hanya terdedah apabila PGA menahan sejumlah lebih 30 pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Myanmar dan Bangladesh awal tahun ini di kawasan terbabit.

Katanya, hasil pemeriksaan turut mendapati air sungai yang me­ngalir di bahagian kaki bukit keruh selain bersabun.

"Maka sebab itu, kita yakin ada aktiviti di atas bukit tersebut lalu mengumpul maklumat risikan seterusnya Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mengarahkan pasukan komando VAT 69 meng­gempur lokasi berkenaan.

"Kalau kita mempunyai maklumat risikan sejak awal berhubung wujudnya aktiviti di atas bukit itu, adalah mustahil untuk kita mem­biarkan sahaja ia berlaku bertahun-tahun lamanya,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Semalam, lebih 40 wartawan asing dan tempatan merasai sendiri pe­ngalaman mendaki bukit tersebut yang curam dan mengambil masa dua jam setengah untuk sampai ke kawasan penempatan kem pendatang asing terbabit.

Kem penempatan yang mempunyai dua bangsal besar diperbuat daripada pancang-pancang kayu itu, diibaratkan seperti ‘kandang binatang’ selain dibaluti kawat berduri bagi mengelak pendatang asing terbabit melarikan diri.

Turut ditemukan sebuah kawasan berbukit mengandungi 37 kubur milik pendatang asing tersebut yang disyaki mati akibat didera, penyakit atau kebuluran.

Tambah sumber tersebut, siasatan pihaknya mendapati mangsa pemerdagangan manusia diselu­dup masuk ke negara ini menggunakan laluan tikus di perkam­pungan berdekatan iaitu laluan sama digunakan orang kampung untuk keluar masuk sempadan.

"Mereka tidak menggunakan kawasan di kaki bukit itu sebaliknya jalan sama digunakan penduduk kampung dan warga Thailand untuk menyeludup ternakan dan sebagainya.

"Ini menyebabkan orang kampung sendiri tidak sedar kumpulan ini merupakan mangsa pemerdagangan manusia," ujarnya.

Kata sumber itu, hasil risikan pihaknya percaya ada ahli sindiket terbabit yang beragama Islam dan sebab itu ada mayat dikebumikan lengkap berkafan.

"Dalam penemuan semalam ki­ta dapati mayat yang ditemukan itu, kain kafan masih elok dan dianggarkan dikebumikan beberapa ming­gu lalu.

"Penempatan itu juga dilengkapi kemudahan surau untuk mereka yang beragama Islam bersolat," katanya.

1 ulasan:

IBU PUSPITA berkata...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI


Transkrip penuh temuramah KP SPRM Mohd Shukri:

"I want to see yo u cerita pengalaman i dalam siasatan kes  personal  1MDB.  Before i proceed I am gonna because, just now i got meet...