Khamis, 26 November 2015

DUN Sabah lulus usul haram Nurul Izzah, Tian Chua jejak kaki


Seramai 47 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sabah menyokong usul khas di bawah Peraturan Tetap 31(3) yang meminta dua Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar dan Tian Chua diharamkan masuk ke negeri itu berkuat kuasa serta merta.

Menariknya tiga tokoh pembangkang negeri itu, Datuk Wilfred Bumburing (BEBAS-Tamparuli), Dr. Edwin Bosi (DAP-Kepayan) dan Datuk Dr. Jeffrey Kitingan (STAR-Bingkor) tidak menentang usul khas itu sebaliknya memilih untuk berkecuali.

Menurut Ketua Menteri, Datuk Musa Aman, seramai 47 ADUN menyokong usul khas berkenaan dalam pungutan suara yang dilakukan sebaik perbahasan usul itu berakhir.

Sabah mempunyai 60 DUN dengan 48 daripadanya adalah daripada BN. Ditolak Speaker yang tidak mengundi, ini bermakna semua ADUN BN mengundi untuk melarang kedua-dua pemimpin PKR itu menjejakkan kaki ke negeri tersebut.

PKR mempunyai tujuh ADUN, manakala DAP empat dan satu dari STAR.

Tiada seorang pun ADUN termasuk tujuh dari PKR yang tidak menyokong usul tersebut, sebaliknya mereka memilih untuk tidak mengundi.

Usul dikemukakan Timbalan Ketua Menteri yang juga Menteri Pembangunan Perindustrian, Datuk Raymond Tan Shu Kiah yang meminta pihak berkuasa kerajaan menyekat kemasukan Nurul Izzah dan Tian Chua ke Sabah.

Raymond turut mengusulkan siasatan dilakukan ke atas kedua-dua pemimpin PKR itu berhubung tindakan mengatur dan mengadakan perjumpaan dengan anak Jamalul Kiram III, Jacel Kiram, baru-baru ini.

Sabah dan Sarawak mempunyai kedudukan khas di mana ketua menteri masing-masing berkuasa menghalang mana-mana 'orang Semenanjung' daripada masuk ke negeri tersebut berdasarkan perjanjian ketika pembentukan Malaysia pada 1963.

Nurul Izzah sebelum ini menimbulkan kemarahan rakyat Malaysia terutamanya dari Sabah selepas Jacel memuat naik empat keping gambar pada 9 November lalu dalam akaun Facebooknya yang memaparkan pertemuannya dengan anak sulung Datuk Seri Anwar Ibrahim itu.

Jacel adalah anak perempuan kepada Jamalul Kiram III yang mengarahkan serangan di Lahad Datu, Sabah dua tahun lalu.

Pada Februari 2013, kumpulan penceroboh dari selatan Filipina memasuki perairan negara menggunakan bot pancung dan berkumpul secara berperingkat di Felda Sahabat 17, Kampung Tanduo, Lahad Datu.

Susulan itu berlaku pertempuran antara kumpulan pengganas itu dengan pasukan keselamatan Malaysia menyebabkan dua anggota pasukan keselamatan terkorban, tiga cedera, manakala 12 penceroboh bersenjata terbunuh.

Enam lagi anggota polis turut terkorban dalam serangan hendap di perkampungan air Kampung Simunul, Semporna dan dua anggota tentera turut terbunuh dalam pertempuran dan kemalangan dalam operasi di Lahad Datu.

Tiada ulasan:

Transkrip penuh temuramah KP SPRM Mohd Shukri:

"I want to see yo u cerita pengalaman i dalam siasatan kes  personal  1MDB.  Before i proceed I am gonna because, just now i got meet...