Selasa, 11 Mac 2014

Karpal Singh hilang kelayakan Ahli Parlimen

Dari segi teknikal Karpal Singh sudah gugur sebagai Ahli Parlimen DAP Bukit Gelugor. Ini setelah Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada Isnin, mengenakan denda RM4,000 ke atasnya kerana didapati bersalah membuat kenyataan berbaur hasutan terhadap Sultan Perak pada tahun 2009.

Apapun setakat ini, beliau masih kekal sebagai seorang Ahli Parlimen kerana berhak membuat rayuan ke mahkamah lebih tinggi terhadap keputusan itu.

Ikut peraturan seseorang Ahli Parlimen hilang kelayakan jika kena hukuman penjara lebih setahun atau denda lebih RM4,000.

Karpal membuat kesalahan itu semasa kehangatan isu Kerajaan Negeri Perak Pakatan Rakyat tumbang selepas 11 bulan berkuasa kerana tiga ahli Dewan Undangan Negeri 'lompat'

Peguam terkenal ini didakwa pada 21 Februari 2009 ada berkata, Sultan Perak boleh dikenakan tindakan kerana melucutkan Datuk Seri Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar.

Keputusan menghukum Karpal itu dibuat oleh Hakim Azman Abdullah.

Karpal yang ditemui wartawan kemudian berkata, beliau masih Ahli Parlimen dan kedudukannya hanya boleh diputuskan selepas selesai proses rayuan.

Tiada ulasan:

Najib Razak ditahan

BEKAS Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dipercayai ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di kediamannya dekat ...